Huisarts 0592 - 350088

Er zijn verschillende factoren die een val kunnen veroorzaken; als therapeut kijken we verder dan enkel het fysieke functioneren. Dit geldt niet alleen voor valproblemen, maar voor vele problemen rondom de ‘kwetsbare’ cliënt.

Een voorbeeld: we krijgen een verwijzing van de huisarts voor mevrouw X. Zij loopt moeilijk waardoor ze de deur niet meer uitkomt. Én inderdaad, na een bezoek aan huis blijkt dat mevrouw erg moeilijk loopt doordat de spierkracht in haar benen onvoldoende is, evenals haar uithoudingsvermogen, dus… we gaan aan de slag met spierkracht en uithoudingsvermogen, dan zal het wel weer goed komen…. Of toch niet?

Laten we eens wat verder kijken. Mevrouw X loopt inderdaad slecht, maar het grootste probleem is niet de spierkracht en het uithoudingsvermogen, want dit zijn ‘slechts’ gevolgen. Waarvan? Mevrouw X was altijd erg zelfstandig; zij deed zelf lopend haar boodschappen, huishouden én ging 1 keer per week naar de bridge. Totdat haar man ziek werd. Ze verzorgde haar man, liet de boodschappen bezorgen en stopte met bridgen. Haar man kwam te overlijden en mevrouw kwam in de stoel te zitten. De boodschappen werden nog steeds bezorgd en voor het bridgen kon zij de moed niet opbrengen. Er was geen doel om de deur uit te gaan.

Onze interventie kan zich dan richten op verbeteren van spierkracht en uithoudingsvermogen. Maar als er geen doel tot bewegen is heeft dit geen zin. De belangrijkste interventie is weer een doel tot bewegen voor mevrouw vinden om zo haar algehele fitheid te onderhouden. Voor mevrouw X is er een maatje ingeschakeld om zo de stap ‘het weer naar buiten gaan’ kleiner te maken.

Binnen praktijk SKS Fysiotherapie werken drie wijktherapeut; zij kijken verder dan enkel naar het fysieke functioneren. Heeft u vragen neemt u dan contact met ons op.

  • Femmy Troost
  • Isabelle Woesthuis
  • Peter-Erik van Sisseren
SKS Fysiotherapie Assen

Contact

Gezondheidscentrum Kloosterveen
Transportweg 8
9405 PR Assen
0592 - 350088

Dependance Kloosterveste
Rondgang 99
9408 MC Assen
0592 - 350088