Huisarts 0592 - 350088

De zomer is dé tijd om leuke dingen te doen. Een actieve vakantie, gezellig winkelen met vriendinnen of lekker hardlopen in de buitenlucht. Maar wie ongewild urine verliest, geniet daar minder van of blijft zelfs liever thuis.

Anna (34) uit Groningen besloot twee jaar geleden om haar klachten aan te pakken.

‘Mijn klachten namen geleidelijk toe. Ik heb drie kinderen en na elke bevalling werd het ongewild urineverlies wat erger. Ik dacht aanvankelijk dat het er gewoon bij hoorde en nam het voor lief. Ook ging ik er vanuit dat de klachten wel weer zouden afnemen. Maar dat was niet zo. Na de geboorte van mijn derde kindje verloor ik al urine als ik onverwachts moest lachen of hoesten. Dansen, springen of stoeien met de kinderen eindigde altijd met een natte broek. Ik moest me regelmatig omkleden. Ik ben een fanatieke hardloper, maar ook dat ging steeds moeilijker. Zelfs met maandverband kon ik amper meer dan zes kilometer achter elkaar rennen; ik hield het nooit droog. Ook mijn kledingkeuze werd beïnvloed. Vroeger liep ik de hele dag op de camping in bikini of zwempak. Nu draag ik liever een ruimere broek of een langere jurk zodat het niet opvalt dat ik incontinentiemateriaal gebruik, ook al is het maar de mini van Tena.'

Ongewild urineverlies is een veelvoorkomend probleem, waar helaas nog te weinig aandacht voor is. De meest bekende "oplossing" voor dit probleem is het dragen van inlegkruisjes of incontinentiemateriaal. Terwijl met de juiste (bekkenbodem) oefeningen urineverlies vaak goed te behandelen is, de klachten kunnen aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. De bekkenfysiotherapeut kan door middel van een functieonderzoek van de bekkenbodem spieren bepalen welke oefeningen geschikt zijn. Dus heb je net als Anna, in meer of mindere mate last van urineverlies en wil je hier wat aan doen, dan helpen wij u graag!

Bekkenbodemteam van SKS Fysiotherapie.

Contact

Gezondheidscentrum Kloosterveen
Transportweg 8
9405 PR Assen
0592 - 350088

Dependance Kloosterveste
Rondgang 99
9408 MC Assen
0592 - 350088